Inclusiviteit begint met oprechte nieuwsgierigheid
Wanneer je het hebt over investeren in talent, dan is het logisch om ook met een school in gesprek te gaan. Directievoorzitter Huub Nelis en studieloopbaanbegeleider Jerrel Plet zijn beiden werkzaam voor het MBO College Zuid. Beiden zetten zich actief in voor inclusie en diversiteit binnen hun onderwijsinstelling.
Intrinsieke motivatie ontbreekt nog vaak
Organisaties doen steeds vaker wat met inclusiviteit, maar lang niet altijd vanuit intrinsieke motivatie. Terwijl dat wel belangrijk is om duurzame stappen te zetten.
“Een divers personeelsbestand, of in ons geval studentenbestand, maakt nog niet direct dat je inclusief bent”, aldus Nelis.
“Inclusiviteit betekent dat iedereen zich welkom voelt en onderdeel mag zijn van onze onderwijsinstelling. Los van je culturele, economische of maatschappelijke achtergrond. Respect voor elkaar is daarbij de belangrijkste voorwaarde.”
Durven praten over moeilijke onderwerpen
Een school fungeert als een mini-samenleving waar iedereen elkaar tegenkomt. En dat schuurt soms, bij gevoelige onderwerpen zoals homoseksualiteit. “Met een ‘Paarse Vrijdag’ draai je dat dan ook niet om.
“Toch moet je het gesprek blijven voeren; de uitdaging is juist om moeilijke onderwerpen te bespreken. Bijvoorbeeld actuele kwesties, zoals het conflict tussen Israël en Palestina. Of institutioneel racisme. Het is belangrijk om elkaars wereldbeeld te begrijpen. Respect en begrip zijn daarbij de kernwoorden.”
Breed én kritisch kijken naar wat je doet
Daarom biedt het MBO College Zuid het vak burgerschap aan, en ook workshops om meer te leren over elkaars werelden. Tradities zoals Ramadan, Keti Koti en kerst krijgen aandacht, om te laten zien dat er ruimte is voor iedereen.
Onder de noemer Hartenjagers is een groep opgericht die bijvoorbeeld kritisch naar het onderwijsmateriaal kijkt: is dit voldoende inclusief? De belangrijkste tip van Nelis en Plet is om te zorgen voor ruimte en een veilige omgeving. “Eentje waarin mensen zich niet geremd voelen om het gesprek te voeren. Wakker de nieuwsgierigheid naar elkaar meer aan door mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen en elkaar open vragen te stellen.’
Meer weten over Investeren in Talent?
Investeren in talent is belangrijk. Daar is iedereen het over eens.
Maar hoe pakken organisaties dat aan?
13 professionals uit verschillende organisaties delen graag hun visie. Hoe stimuleren zij inclusiviteit en diversiteit? En welke kansen biedt hen dat? Hoe vergroten ASML, UWV, Pantar, De Postcode Loterij en MBO College Zuid hun maatschappelijke impact? En welke tips heeft hoogleraar René Bakker?
Lees dit én meer in het visiemagazine Investeren in Talent. Download het magazine hier.