Vebego Cruciale Schakels (3)

Maak kennis met de cruciale schakels van Vebego Cleaning Services

Vebego Cleaning Services gelooft in meedoen mogelijk maken. Mensen vertrouwen geven. Want als ze dat vertrouwen voelen, krijg je iets bijzonders terug. Onze schoonmakers zijn de cruciale schakels die ervoor zorgen dat we altijd de hoogste standaard van schoon kunnen garanderen. Ontdek de kracht van onze cruciale schakels.

Lees meer
Taalcursus Nle Taal Item Najaar 2024 (2)

Taaltrainingen

Bij Vebego Cleaning Services maken we meedoen mogelijk. In de breedste zin van het woord. Zo besteden we ook aandacht aan de taalvaardigheid van onze collega’s. Want schoonmakers zijn de beroepsgroep waar laaggeletterdheid het meest voorkomt. Met bijna 8.000 werknemers en maar liefst 96 verschillende nationaliteiten zijn er ook bij Vebego Cleaning Services collega’s die nog niet goed Nederland spreken. Wij stimuleren al onze collega’s die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, om deel te nemen aan taaltrainingen. Jaarlijks coachen we ongeveer 100 collega’s bij hun ontwikkeling in de Nederlandse taal.

Waarom biedt Vebego Cleaning Services taaltrainingen aan?

Wij maken meedoen mogelijk, ook als je de taal (nog) niet spreekt. We faciliteren en coachen onze collega’s om de Nederlandse taal te leren spreken. Dit levert hen veel op: 

 

  • Communicatie: Het beheersen van de Nederlandse taal maakt communicatie in dagelijkse situaties makkelijker en veiliger. Niet alleen op de werkvloer, maar ook bij de dokter, in de supermarkt en met de buren. 
  • Integratie: Wanneer je de Nederlandse taal spreekt, helpt dit ook bij de integratie in de Nederlandse samenleving. Het is dan eenvoudiger om deel te nemen aan sociale activiteiten.  

  • Onderwijs: Beheersing van de Nederlandse taal opent nieuwe deuren zoals het leren van een vak (voor de vakopleiding schoonmaak, maar ook vervolgstappen zoals teamcoach). 

  • Cultureel begrip: Het spreken van de taal helpt ook weer bij het begrijpen van de Nederlandse cultuur, gewoonten en tradities.  

 

Kortom, het spreken van de Nederlandse taal bevordert zowel persoonlijke als professionele groei. Het opent nieuwe deuren, uiteindelijk ook buiten Vebego Cleaning Services. Het draagt bij aan een meer inclusieve samenleving. 

 

Waarom deelnemen aan een taaltraining?

Collega Laxman Pandey heeft hieraan deelgenomen en deelt graag zijn ervaringen. 

 

“Ik kom uit Bhutan en spreek daarnaast een aantal Indische talen. Toen ik naar Nederland kwam, werkte ik in een Indisch restaurant. Hier was het niet nodig om Nederlands te praten. Iedereen sprak een Indische taal of Engels. Maar het is belangrijk om ook het Nederlands goed te begrijpen. Zeker nu ik bij Vebego werk. Ik heb collega's uit allerlei landen en we willen het liefst Nederlands met elkaar praten. Dankzij de taalcursus heb ik al heel veel geleerd. Mijn Nederlands is écht verbeterd. Ik oefen veel en luister naar Nederlandse liedjes. Mijn doel is om iedere dag een nieuw woord te leren. Als kind is een nieuwe taal leren makkelijk, maar nu is het echt moeilijk. De taalcursus en oefenen helpen me.” 

 

Taalcursus Nle Taal Item Najaar 2024 (1)
Taalcursus Nle Taal Item Najaar 2024 (2)
Taalcursus Nle Taal Item Najaar 2024 (3)

De inhoud van de taaltrainingen

Bij het aanbieden van deze taaltrainingen aan onze collega’s werkt Vebego Cleaning Services samen met partners Voorwaartz en EBC-taleninstituut. 

 

Voorwaartz voert dergelijke taaltrajecten al zo’n 10 jaar uit. De trainingen van Voorwaartz zijn praktisch, professioneel en resultaatgericht. Voorwaartz stelt het beginniveau van de deelnemers aan de taaltrajecten vast. De inhoud van het traject is praktijkgericht en bestaat uit 24 lessen van 2,5 uur. Collega’s kunnen het traject onder werktijd volgen. Ze sluiten hun traject af met erkende toetsen. De overgrote meerderheid haalt het doel en kan zich in alledaagse situaties in het Nederlands redden. 

 

De EBC taaltraining is op maat gemaakt en afgestemd op gebruik op de werkvloer én daarbuiten. De taaltrajecten bestaan doorgaans uit 15 lessen van 2 uur. De cursus start met de basis van de taal en gaat daarna over naar de dagelijkse praktijk: werkinstructies, veiligheidsvoorschriften, verlofaanvragen en small talk over het weekend. De deelnemers worden ingedeeld in kleine groepjes op basis van hun niveau: hierdoor passen de lessen perfect bij elke cursist en is voor niemand de les te makkelijk of te moeilijk. Aan het einde van een taaltraject van EBC vindt er een erkende eindtoets of niveaumeting plaats. De deelnemers ontvangen op basis hiervan een certificaat met het ERK-taalniveau erop.  

Taalbuddy

Wanneer een collega de taalcursus succesvol heeft afgerond, krijgt hij of zij een vrijwillige taalbuddy. Dit is iemand die goed Nederlands spreekt om met de Nederlands-lerende collega regelmatig koffiegesprekjes te houden volledig in het Nederlands. Op deze manier triggert dit de Nederlands-lerende collega om de taal bij te houden. Vaak schakelt een cursist thuis namelijk weer over naar de moedertaal.

Wie precies de taalbuddy wordt, wordt vaak van te voren afgestemd samen met de leidinggevende. Dit kan bijvoorbeeld iemand uit hetzelfde team zijn. Ervaring leert dat een collega die de taalcursus gevolgd heeft nog moeite heeft met de Nederlandse taal, maar dat een Taalbuddy de groei in het beheersen van de Nederlandse taal verder stimuleert.

Meer nieuws

Studiobeeld Cruciale Schakels
over vebego, werken bij vebego

Onze cruciale schakels, onze trots

2 min.
Onze cruciale schakels, onze trots
Mark Keur (1)
over vebego

De visie van Vebego: Betekenisvolle banen creëren voor iedereen

2 min.
De visie van Vebego: Betekenisvolle banen creëren voor iedereen
Ergocoaching 2
duurzaamheid, over vebego

Ergo-coaching maakt langer meedoen mogelijk

4 min.
Ergo-coaching maakt langer meedoen mogelijk