Vebego Cruciale Schakels (3)

Maak kennis met de cruciale schakels van Vebego Cleaning Services

Vebego Cleaning Services gelooft in meedoen mogelijk maken. Mensen vertrouwen geven. Want als ze dat vertrouwen voelen, krijg je iets bijzonders terug. Onze schoonmakers zijn de cruciale schakels die ervoor zorgen dat we altijd de hoogste standaard van schoon kunnen garanderen. Ontdek de kracht van onze cruciale schakels.

Lees meer
Inclusiviteit ASML (1)

Organisaties hebben vaak afstand tot mensen, niet andersom

Vanuit hun kernwaarden Challenge, Collaborate en Care heeft chipfabrikant ASML in Veldhoven zich als doel gesteld om in 2030 een exceptionele werkomgeving te zijn voor exceptioneel talent. Sinds 2022 is inclusief werkgeverschap een speerpunt van de organisatie. Middels hun Inclusive Employment Board wil ASML, met 140 verschillende nationaliteiten in dienst, een inclusieve werkomgeving creëren waar iedereen optimaal kan functioneren.

Inclusief werkgeverschap

Als Programmamanager Inclusief Werkgeverschap laat Joost van Loon zien hoe ieders talenten benut kunnen worden. “Wij gaan geen functies creëren om targets te halen”, zegt hij. “We willen dat mensen een reële bijdrage kunnen leveren. Per doelgroep bekijken we de mogelijkheden. Je moet jezelf twee dingen afvragen: welke doelgroepen zijn er met een mogelijke afstand tot de arbeidsmarkt? En welke van deze doelgroepen zijn kansrijk voor ASML?” 

Joost Van Loon Programmamanager Inclusief Wergeverschap ASML

Ketenbrede inclusiviteit

Caroline Diepenbroek is werkzaam binnen het Facility Management team. Vanuit haar rol is ze verantwoordelijk voor contract- en leveranciersmanagement, bijvoorbeeld Vebego. “In afspraken met leveranciers hebben we SROI-targets opgenomen”, legt ze uit. “Dit staat voor Social Return On Investment, oftewel de bredere maatschappelijke winst. Verder hebben we een groot aanbod aan trainingen, van veiligheid tot omgang. Dat sluit aan bij onze drie kernwaarden.” 

 

Joost beschrijft de arbeidsmarkt als een taart: ‘Je kunt proberen een zo groot mogelijk deel van die taart te pakken, maar je kunt die taart ook groter maken! Daarbij is de volgorde wel belangrijk: werk eerst aan inclusiviteit en pas daarna aan de instroom, anders span je het paard achter de wagen. Zo werken we met jobcoaches, hebben we ondersteunende software (brailleleesregels, spraakinvoer, dyslexiesoftware), en bieden we toegang voor geleidehonden.’ 

ASML Challenge Collaborate En Care

Leren van elkaar

“Denk in kansen”, antwoordt Joost op de vraag of hij tips heeft. “Kijk niet star naar je organisatie en functieprofielen. Laat je inspireren door andere organisaties. Dat hebben wij ook gedaan. Gooi je koudwatervrees over boord. Ga in gesprek. Het hoeft niet moeilijk te zijn en er zijn subsidies. Wij hebben regelmatig andere organisaties over de vloer om ervaringen te delen. Er zijn daarnaast veel netwerken en initiatieven waar je in contact kan komen met managers die ervaring hebben met inclusiviteit. Ik zeg altijd: organisaties hebben afstand tot mensen en niet andersom. We denken te lang in vaste kaders - als werkgever en als samenleving - terwijl we moeten kijken naar motivatie en talenten.” 

Meer weten over Investeren in Talent?

Investeren in talent is belangrijk. Daar is iedereen het over eens.

Maar hoe pakken organisaties dat aan?
13 professionals uit verschillende organisaties delen graag hun visie. Hoe stimuleren zij inclusiviteit en diversiteit? En welke kansen biedt hen dat? Hoe vergroten ASML, UWV, Pantar, De Postcode Loterij en MBO College Zuid hun maatschappelijke impact? En welke tips heeft hoogleraar René Bakker?

Lees dit én meer in het visiemagazine Investeren in Talent. Download het magazine hier. 

Visiemagazine Investeren in Talent
Visiemagazine Investeren In Talent 2024 2025

Meer nieuws

Sven Bloem Vebego Participatie.Png
participatie

Vebego Participatie maakt meedoen meer en meer mogelijk

2 min.
Vebego Participatie maakt meedoen meer en meer mogelijk
Mark Keur (1)
over vebego

De visie van Vebego: Betekenisvolle banen creëren voor iedereen

2 min.
De visie van Vebego: Betekenisvolle banen creëren voor iedereen
Rene Bakker Banner 2
participatie, duurzaamheid

Inclusie – win-wins creëren met de glas-halfvol benadering

3 min.
Inclusie – win-wins creëren met de glas-halfvol benadering