Organisaties hebben vaak afstand tot mensen, niet andersom
Vanuit hun kernwaarden Challenge, Collaborate en Care heeft chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven zich als doel gesteld om in 2030 een exceptionele werkomgeving te zijn voor exceptioneel talent. Sinds 2022 is inclusief werkgeverschap een speerpunt van de organisatie. Middels hun Inclusive Employment Board wil ASML, met 140 verschillende nationaliteiten in dienst, een inclusieve werkomgeving creëren waar iedereen optimaal kan functioneren.
Inclusief werkgeverschap
Als Programmamanager Inclusief Werkgeverschap laat Joost van Loon zien hoe ieders talenten benut kunnen worden. “Wij gaan geen functies creëren om targets te halen”, zegt hij. “We willen dat mensen een reële bijdrage kunnen leveren. Per doelgroep bekijken we de mogelijkheden. Je moet jezelf twee dingen afvragen: welke doelgroepen zijn er met een mogelijke afstand tot de arbeidsmarkt? En welke van deze doelgroepen zijn kansrijk voor ASML?”
Ketenbrede inclusiviteit
Caroline Diepenbroek is werkzaam binnen het Facility Management team. Vanuit haar rol is ze verantwoordelijk voor contract- en leveranciersmanagement, bijvoorbeeld Vebego. “In afspraken met leveranciers hebben we SROI-targets opgenomen”, legt ze uit. “Dit staat voor Social Return On Investment, oftewel de bredere maatschappelijke winst. Verder hebben we een groot aanbod aan trainingen, van veiligheid tot omgang. Dat sluit aan bij onze drie kernwaarden.”
Joost beschrijft de arbeidsmarkt als een taart: ‘Je kunt proberen een zo groot mogelijk deel van die taart te pakken, maar je kunt die taart ook groter maken! Daarbij is de volgorde wel belangrijk: werk eerst aan inclusiviteit en pas daarna aan de instroom, anders span je het paard achter de wagen. Zo werken we met jobcoaches, hebben we ondersteunende software (brailleleesregels, spraakinvoer, dyslexiesoftware), en bieden we toegang voor geleidehonden.’
Leren van elkaar
“Denk in kansen”, antwoordt Joost op de vraag of hij tips heeft. “Kijk niet star naar je organisatie en functieprofielen. Laat je inspireren door andere organisaties. Dat hebben wij ook gedaan. Gooi je koudwatervrees over boord. Ga in gesprek. Het hoeft niet moeilijk te zijn en er zijn subsidies. Wij hebben regelmatig andere organisaties over de vloer om ervaringen te delen. Er zijn daarnaast veel netwerken en initiatieven waar je in contact kan komen met managers die ervaring hebben met inclusiviteit. Ik zeg altijd: organisaties hebben afstand tot mensen en niet andersom. We denken te lang in vaste kaders - als werkgever en als samenleving - terwijl we moeten kijken naar motivatie en talenten.”
Meer weten over Investeren in Talent?
Investeren in talent is belangrijk. Daar is iedereen het over eens.
Maar hoe pakken organisaties dat aan?
13 professionals uit verschillende organisaties delen graag hun visie. Hoe stimuleren zij inclusiviteit en diversiteit? En welke kansen biedt hen dat? Hoe vergroten ASML, UWV, Pantar, De Postcode Loterij en MBO College Zuid hun maatschappelijke impact? En welke tips heeft hoogleraar René Bakker?
Lees dit én meer in het visiemagazine Investeren in Talent. Download het magazine hier.