Iedereen een rol van betekenis bij Vebego Participatie
Inclusief werkgeverschap? Dankzij Vebego Participatie weten we daar alles van. Hier begeleiden we namelijk al 40 jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Aanpakkers, noemen we hen. Teamcoach Paulina van der Graaf en Teamleider Judy Hage vertellen je meer over hun werk.
Paulina werkt als teamcoach bij Theater Zuidplein in Rotterdam. “In feite is het mijn taak om het werk goed te verdelen, maar het belangrijkste is om er te zijn voor mijn team. In mijn team werken onder andere mensen die geïmmigreerd zijn. Ze kennen de regels niet, de cultuur is anders en hebben vaak geen familie of vrienden in de buurt. Dat is eenzaam. Ik kom zelf niet uit Nederland, dus ik weet precies hoe dat voelt. Ik begrijp wat ze meemaken. En doordat ik al wat langer in Nederland woon, kan ik ze voor praktische zaken goed doorverwijzen naar de juiste instanties.”
Samen met haar leidinggevende Judy, die verantwoordelijk is voor een groter rayon, probeert ze mensen echt te helpen. Judy vertelt: “Aanpakkers hebben nou eenmaal een rugzak. Soms gaat deze open en vliegt er wat uit. Wij staan dan voor ze klaar, blussen brandjes en doen gewoon wat nodig is om ervoor te zorgen dat ze weer oké zijn.”
Verschillende culturen
Judy en Paulina werken met mensen uit alle hoeken van de wereld en met allerlei uitdagingen. Dat was vooral voor Paulina even wennen: “Aan best wat gedrag ligt cultuur ten grondslag, dus dan moet je dat wel begrijpen. Maar culturele verschillen waren mij minder bekend. Ik kom uit Polen. En het klinkt misschien gek, maar ik heb daar bijvoorbeeld nooit een moslim gesproken. En dan zijn er binnen de Islam ook nog veel verschillen.” Om zich hierin te verdiepen, deed ze een cursus die hier specifiek op die culturele verschillen in ging. “Zo weet je waar gedrag vandaan komt en kun je er meer rekening mee houden.”
Judy: “Zo’n training biedt handvatten en vervolgens bekijk je hoe je dit individueel moet toepassen. Als ik niet kan werken, zeg ik dat gewoon. Maar in veel culturen vinden ze dat spannend, want ze willen hun baan niet verliezen. Het is dan aan ons de taak om het op een andere manier aan te pakken, bijvoorbeeld door te vragen of ze nog iets leuks gaan doen. Als dat zo is, vraag ik ze gewoon niet om die dag te komen werken.”
Bijzondere collega’s en leuke bijnamen
Omdat ieder individu wat extra’s nodig heeft, bouwen Paulina en Judy een nauwe band op met collega’s. Ze eten samen, hebben contact buiten werkuren en vriendschappen ontstaan.
“We eten heel veel samen. Dat is ook een cultureel ding en het verbindt. Ik heb de bijnaam ‘Babyfood’, omdat ik echt niet tegen pittig eten kan. Heel grappig. En hoewel wij voor de mensen proberen te zorgen, zorgen ze ook voor ons. Als onze collega Andrew bijvoorbeeld merkt dat we tot laat doorwerken, stuurt hij een berichtje dat we beter op onszelf moeten letten,” vertelt Paulina.
Judy vertelt over een collega op Schiphol: “Hij maakt er een sport van dingen te vinden. Deze brengt hij dan naar de Lost & Found, maar niet voordat wij berichtjes krijgen met een uitgebreid verslag en foto’s. Heel leuk. Zo heeft iedereen iets. Als mensen vertrekken, mis ik ze ook echt.”
Geen duidelijke stempel
Ondanks alle leuke voorbeelden, merken Paulina en Judy merken dat veel mensen het nog best spannend vinden om met Aanpakkers te werken.
“Ze denken dat het allemaal mensen met een zware beperking zijn, fysiek of mentaal. Maar dat hoeft niet zo te zijn; het zijn ook mensen die de taal niet beheersen, die richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan en daardoor geen baan vinden of bijvoorbeeld mensen met autisme,” legt Paulina uit.
Vebego Participatie dient ook vaak als springplank. “Een van mijn collega’s wil vrachtwagenchauffeur worden, maar moet daar nog wat stappen in zetten. In de tussentijd werkt hij bij ons. Wij ondersteunen hem zodat hij zijn droom kan verwezenlijken. Dat is mooi,” vertelt Judy. “En er zijn natuurlijk mensen die gewoon voor altijd willen blijven schoonmaken en daar zijn we ook blij mee. De mix is goed. En er is niet altijd een duidelijke stempel. Het is gewoon je buurman, je neefje of nichtje. Iedereen heeft een rugzak. En sommige rugzakken maken de overstap naar werk lastig; daar heeft deze doelgroep dan hulp bij nodig.”
Iedereen een kans op een betekenisvolle baan
Voor Vebego maakt het dan ook eigenlijk niet uit wie je bent of wat je kunt: iedereen verdient een kans. Toch is de aanwas niet enorm. Volgens Judy komt dit doordat het beroep nog steeds slecht gewaardeerd wordt. “Mensen kiezen sneller voor detailhandel of horeca. Dat is aantrekkelijker.”
Paulina kan dit beamen uit eigen ervaring: “Er zijn weinig mensen voor wie schoonmaak de eerste keuze is. Dat was voor mij ook niet zo. Het is stom om te zeggen, maar ik had geen andere keuze dan de schoonmaak in. Nederland is gewoon echt een diploma-land: voor elk klein dingetje, inclusief schoonmaak, heb je een diploma nodig. Toen ik dat vertelde aan mijn moeder, begon ze te lachen. Ze dacht oprecht dat ik een grapje maakte. Maar ik ging dus echt naar school om te leren schoonmaken. En dat is super fijn, want ik heb er veel van geleerd. Maar ik vind het nog steeds moeilijk dat de meeste bedrijven bij sollicitaties vrijwel alleen naar papieren kijken. Heb je niet het juiste CV, dan kom je niet eens op gesprek. Maar zo mis je een hele hoop potentie.”
Judy: “Dat is het mooie aan Vebego: bij ons mag iedereen starten. Wat je ook kunt of niet kunt: kom maar gewoon proberen en wij zorgen ervoor dat je aan de slag kunt met waardevol werk.”