Aanpakker Arthur hervond zijn energie bij Vebego Participatie
Collega Arthur is een echte technicus. Hij werkte jarenlang in de technische installatiebranche als commercieel ingenieur chemische technologie. Tot hij thuis kwam te zitten met een serieus slaapprobleem. Op het Job Event van WSP Groot-Amsterdam en Sociaal Werkkoepel ontmoette hij Vebego’s Sven Bloem. Nu maakt Arthur kantoren schoon én blijft hij trouw aan zijn passie: de techniek. Arthur: “Je zou het misschien niet verwachten, maar er zit veel techniek in dit vak.”
Gezellig, altijd op tijd en nooit ziek. Zo omschrijven zijn Vebego-collega’s Arthur.
Sven Bloem is manager Impact en Participatie bij Vebego Participatie, onderdeel van Vebego Cleaning Services. Hij vertelt over zijn ontmoeting met Arthur op het Job Event: “Ik weet het nog goed. Arthur was strak in pak, met aktetas, en wist alles over Vebego - van onze geschiedenis tot onze schoonmaaktechnieken. Iemand die zo gemotiveerd is, wil ik natuurlijk beter leren kennen.”
‘Iemand die zo gemotiveerd is, wil ik natuurlijk beter leren kennen’
Wederzijdse interesse
Ook Arthur voelde meteen een klik: “Ik heb een achtergrond in technische apparatuur, ook voor de schoonmaak. Dus ik vond de innovatie en robotisering van de schoonmaak bij Vebego interessant. En Vebego is een organisatie waar mensen met begeleiding aan de slag kunnen. Daarom wilde ik er graag solliciteren.”
Vebego Participatie heeft landelijk zo’n duizend collega’s in dienst, van wie 80% een ondersteuningsvraag op de werkvloer heeft. Vebego tekende in 2024 een samenwerkingsovereenkomst met WSP, waarin de partijen met elkaar afspraken om in de regio Groot-Amsterdam in 3 jaar tijd minimaal 150 mensen met begeleiding aan werk te helpen. 150 Aanpakkers dus, zoals we deze collega’s bij Vebego noemen. En daar is Arthur er één van.
Aanpakker Arthur aan het werk - Fotocredits Thomas van Schaik
Jobcarving
Na de positieve ontmoeting op het Job Event ging Arthur samen met zijn jobcoach op gesprek bij Vebego. Sven: “We zochten collega’s voor een nieuwe locatie, onderzoeksinstituten Amolf en ARCNL op het Science Park in Amsterdam. Wat wij heel belangrijk vinden is om samen met WSP meteen te inventariseren wat een nieuwe collega kan en wil.
Daarbij passen we jobcarving toe: een kandidaat krijgt alleen taken die hij of zij aankan. Verder moet iemand goed worden voorbereid op de werkplek. Vaak zijn mensen lang niet aan het werk geweest. In die voorbereiding komen zaken aan bod als: Hoe kom je op tijd? Hoe ga je gekleed? Welke werkafspraken maken we? Wie begeleidt je? En meer. Eigenlijk alle informatie die Aanpakkers nodig hebben om fijn aan het werk te gaan.”
‘Een kandidaat krijgt alleen taken die hij of zij aankan’
Structuur en rust
Zo ging Arthur goed voorbereid aan de slag. Nu neemt hij elke werkdag de trein, stapt uit bij halte Science Park en begint om zeven uur ’s ochtends aan zijn werk.
Arthur vertelt over zijn vaste routine: “Eerst controleer ik de schoonmaakkar en die vul ik zo nodig aan. Dan begin ik in de koffiehoek, vervolgens ga ik langs de kantoren, en zo verder. In het begin was het spannend. Ik wilde graag alles schoonmaken, van de vloeren tot de lampen. Maar dat kan niet, dan kom je in tijdnood. Nu weet ik wat ik wel en niet moet doen. Die structuur geeft me rust. Laatst had ik wel even stress. Ik had nieuwe schoenen aan naar mijn werk. Die gingen pijn doen en toen ben ik te lang doorgegaan. Ik had wekenlang zere voeten. Sindsdien neem ik twee paar schoenen mee.”
‘We bespreken hoe het gaat en waar we als werkgever bij kunnen helpen’
Arthur met teamleider Kitty Atsma en Sven Bloem van Vebego Participatie
Met vragen of problemen kan Arthur altijd terecht bij zijn collega Mohammed, die net als veel andere collega’s de Harrie-training volgde, speciaal voor collega’s van Aanpakkers. Ook is er een ambulant teamcoach, met wie Arthur een plan van aanpak maakte om te zorgen dat hij lekker in zijn vel zit en kan groeien in zijn werk. En eens in de twee weken komt teamleider Kitty Atsma langs voor een gesprek.
Kitty: “We bespreken hoe het gaat en waar we als werkgever bij kunnen helpen. Maar we praten ook over de techniekboeken die Arthur leest, of over zijn moestuin.”
Arthur is blij met zijn nieuwe baan, vertelt hij: “Het geeft me een fijn gevoel als ik een ruimte weer netjes achterlaat.” Ook heeft hij sinds zijn nieuwe baan weer meer energie: “Ik heb bewust gekozen voor fysiek werk om mijn conditie op te bouwen. Toen ik begon met werken kon ik nog maar een klein stukje van mijn moestuin omspitten voor ik moe werd. Nu kan ik de hele haag snoeien. En sinds ik werk slaap ik ook weer beter.”
Leren en groeien
Arthur heeft een duidelijk doel voor ogen, of eigenlijk twee: “Ik wil hele dagen kunnen werken. En ik wil leren omgaan met schoonmaakapparatuur. De schrobwagen die Mohammed gebruikt voor de vloer vind ik heel interessant. Maar het liefst wil ik werken in de laboratoria van de onderzoekers hier. Die ruimtes moeten extra schoon zijn en vragen om speciale schoonmaaktechnieken. Daar wil ik naartoe groeien.” Binnenkort gaat Arthur zijn eerste cursus volgen zodat hij zijn ambities waar kan maken. Maar de belangrijkste factor daarvoor heeft hij al in zijn zak: een werkplek waar hij zich thuis voelt.
Je kan het verhaal van Arthur ook lezen op de website van WSP Groot-Amsterdam.