Care on travel
‘Je bent ook een visitekaartje’
‘Wanneer gaat de gate open? Waar mag ik roken? Is er hier wifi? Hoe kom ik bij de gevonden voorwerpen? Ik heb vertraging …wat nu?’ Onze schoonmakers op Schiphol zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor passagiers. Hun werk gaat verder dan zorgen voor een frisse en schone omgeving. Ze spelen een cruciale rol in de hele beleving van reizigers op de luchthaven. Om ze hiermee te helpen, werken we aan ‘Care on travel’. Dit concept hebben we eerder succesvol ingezet in de treinschoonmaak en is gebaseerd op principes van gastbeleving.
Stevig in je schoenen staan
Als visitekaartje op de luchthaven heb je sociale vaardigheden nodig. Hoe spreek je iemand aan? Wat doe je met lastige vragen of opmerkingen? Reizigers kunnen gestrest zijn of zelfs agressief. Om onze collega’s te helpen, krijgt een aantal op maat gemaakte training. Hier leren ze om te werken vanuit hun eigen invloed, want soms kun je een probleem niet oplossen, maar wel de stemming verbeteren. Vervolgens gebruiken ze dit om andere collega’s te coachen in hun rol als visitekaartje. Zo dragen we bij aan de passagiersbeleving op de luchthaven en werken we aan de ontwikkeling en weerbaarheid van onze medewerkers. Nog een voordeel? Je staat steviger in je schoenen en dat komt altijd goed van pas.
In de praktijk
‘Zodra je een uniform draagt, spreken mensen je aan. Dan maakt het niet meer uit of je de lift komt repareren of de toiletten schoonmaakt.’ Zhu en Zofoa werken ruim zes jaar op Schiphol en hebben het naar hun zin op de luchthaven. ‘Veel afwisseling, beweging en ruimte.’ Ze hebben dagelijks te maken met passagiers en weten als geen ander hoe het is om aanspreekpunt te zijn.
De meest gestelde vraag? Waar kan ik roken! Zhu legt altijd rustig uit dat mensen naar buiten kunnen gaan of geduld moeten hebben tot ze op hun bestemming zijn, want op Schiphol mag het niet meer.
Zofoa werkt op de C-pier waar op het eind de toilet beneden zit en er is geen lift. ‘Dan vragen mensen mij waarom?’ Ik probeer begrip te krijgen en ze te kalmeren. Ze hebben vaak veel stress van de reis. Bovendien checken ze digitaal in en moeten ze hun weg vinden met borden. We merken dat veel passagiers het fijn vinden om een mens te spreken, even contact maken. Ik help ze graag, als jij lacht en vriendelijk bent, werkt dat door op anderen: be happy en smile!’
‘Maar je kunt niet alles oplossen, bovendien moet je ook werken. En als ik klaar ben met werk en naar huis ga, trek ik mijn jas over mijn uniform, lekker rustig!’